Sterke A Merken
24/7 meldpost
Landelijk netwerk
Direct ondersteuning nodig? Bel 085 303 27 16
0

Producten en diensten voor de uitvaart Direct contact? Bel 085 303 27 16

Producten en diensten voor de uitvaart Direct contact? Bel 085 303 27 16

Door Joan, 3 april 2022

Alles zelf regelen

De laatste wens

Mijn moeder wilde het liefste thuis sterven. Ze woonde zelfstandig in een appartement in Arnhem en wilde niet in een verzorgingshuis of verpleeghuis opgenomen worden, vertelt Joan. Ik ben de medewerkers van de thuiszorg en het palliatieve team ontzettend dankbaar dat zij zo liefdevol voor haar hebben gezorgd.

 

Mooi moment midden in de nacht

Van tevoren had ik al bedacht dat ik het fijn zou vinden als Ralf Luising van Akarma uitvaartdienstverlening mijn moeder zou ophalen als het moment kwam, want ik ken Ralf Luising al langere tijd. Mijn moeder overleed midden in de nacht. Ik belde eerst Marja Wolsink van het Uitvaartzorgbureau om te vertellen dat mijn moeder overleden was en daarna Ralf om mijn moeder op te halen. Ralf en zijn vrouw Christel kwamen direct. Joan was enorm onder de indruk hoe respectvol het lichaam van haar moeder werd verzorgd en meegenomen. ¨Het was bijzonder zoals Christel vol aandacht voor de auto liep waarin mijn moeder werd weggereden, ook al was het om 04.00 uur ´s nachts. Het zijn die attente details, zoals een bloem die uit een vaas wordt genomen om op het lege bed te leggen, die je bijblijven.¨

 

Op elk moment even binnen kunnen lopen

De moeder van Joan werdnaar de sfeervolle rouwhuiskamer van Akarmauitvaartdienstverlening in Westervoort gebracht. ¨Je komt binnen in een ontvangstruimte met daarachter de kamer waar mijn moeder stond opgebaard. Ook is er een keukentje met een koffieautomaat en een gevulde koelkast. Ik kon 24/7 in de rouwhuiskamer met mijn eigen sleutel en kon gaan en staan wanneer ik wilde.¨ Dat was ideaal voor Joan en haar familie. Ze is blij dat ze niet naar een groter uitvaartcentrum moest, waar je eerst een afspraak moet maken om te komen kijken. ¨We konden mijn moeder bezoeken op de momenten dat het ons uitkwam. Je voelt je er niet te gast, want de ruimte komt heel eigen over. Deze kamer was alleen van mijn moeder. Stel dat je als nabestaande midden in de nacht niet kunt slapen, dan kun je hier gewoon even bij je geliefde zitten.¨

 

Zelf invulling geven aan het afscheid

Op de dag van de uitvaart heeft de familie in de rouwhuiskamer gezamenlijk de kist ceremonieel gesloten. ¨Het gezelschap was klein, dus als de afscheidsdienst in een zaal van een crematorium zou zijn geweest, hadden we ons waarschijnlijk verloren gevoeld. Dat wilde ik niet.¨ De familie koos voor een afscheidslunch voorafgaand aan een stille crematie. ¨We hebben afscheid genomen in de stijl die past bij mijn moeder. Mijn moeder verwende iedereen altijd met allerlei lekkers. Zalencentrum Wieleman was voor mij de perfecte plek, want daar is een mooie tuinkamer waar de kist kon staan en ik ken de mensen er goed. Ik had sfeervolle muziek uitgekozen en iedereen die wat wilde zeggen, mocht wat zeggen. Na het afscheid hebben we mijn moeder uitgezwaaid, toen de rouwauto haar voor een stille crematie naar het crematorium in Heteren bracht.¨ Van zowel het crematorium als van de rest van de uitvaart zijn foto´s gemaakt, vertelt Joan. ¨Zo kon iedereen die er niet bij kon zijn toch ervaren hoe de uitvaart was, zoals mijn oom die in Amerika woont en niet digitaal onderlegd is en mijn zus die op de dag van de uitvaart in het ziekenhuis lag.¨

 

Alleen betalen voor je eigen keuzes

¨Mijn moeder had een dienstenverzekering van 3.500 euro bij DELA. Veel uitvaartorganisaties rekenen standaard een starttarief van 1.500 tot 2.000 euro. Dan blijft er dus niet veel budget over voor eigen invulling. Bij het Uitvaartzorgbureau betaal je geen starttarief. Hierdoor was het complete budget beschikbaar om in alle vrijheid alles zelf te bepalen, zoals de locatie voor de uitvaart. Wat je zelf wilt en kunt doen, mag je zelf doen, zoals een draaiboek maken voor de afscheidsdienst of het overlijden aangeven bij de gemeente. Marja bood verschillende alternatieven aan om de uitvaart persoonlijker te maken of geld te besparen. Ik wilde best wel meer betalen als dat nodig was, maar uiteindelijk hebben we niet het hele budget besteed en heb ik als rechthebbende 500 euro teruggekregen. Hoe fijn is het dat je dat geld dan nog kunt besteden aan bijvoorbeeld een unieke herinnering of een goed doel?¨

 

lles zelf gedaan

Joan heeft de hele uitvaart zelf geregeld en geleid. ¨Afgezien van de laatste zorg, het vervoer, de kist, het drukwerk, de officiële documenten en de rouwkamer, hadden we alleen gedurende 4 uur een uitvaartverzorger nodig op de dag van de uitvaart. Ik heb alles zelf gedaan, maar ik stond er niet alleen voor. Er was een lieve uitvaartleider naast me. Ralf begeleidde me erbij en wist precies wat er nodig was. Hij nam de zorgen uit handen. Ik voelde me echt gesteund. En als ik iets zelf wilde doen, deed hij een stapje opzij.¨ Deze manier van een uitvaart organiseren doet niet onder voor een uitvaart bij een grote uitvaartverzorger. ¨Het steekt er juist met kop en schouders bovenuit,¨ vindt Joan. ¨Ik doe altijd alles het liefste zelf en binnen mijn eigen netwerk. Dat is precies wat het Uitvaartzorgbureau mogelijk maakt. Ik kreeg veel praktische tips. Zonder Marja en Ralf had ik me waarschijnlijk een beetje alleen gevoeld. Wat zij bieden is niet standaard, er wordt out-of-the box gedacht. Helemaal in de sfeer van mijn moeder.¨

 

Toeval bestaat niet

Het heeft zo moeten zijn dat Ralf de uitvaart verzorgde. ¨Het bleek dat de moeder van Ralf tegelijkertijd met mijn zus in het ziekenhuis lag en ook nog eens naast elkaar op dezelfde kamer. Dit ontdekte Ralf toen hij zijn moeder bezocht en op het nachtkastje van mijn zus de rouwkaart zag staan¨. Volgens Joan bestaat toeval niet. ¨De lievelingsbloem van mijn moeder was de gele fresia, een vrij oubollige bloem die lastig te verkrijgen is. Toen ik Rob van Leur van Stefan´s Bloem & Zo belde om een bloemstuk met gele fresia´s te bestellen, stapte hij nét in de auto op weg naar een kwekerij die fresia´s kweekt en ook alleen maar gele. Dat geloof je toch niet? Trouwens, het was het idee van Ralf om de bloemen na de uitvaart neer te leggen bij het oorlogsmonument in Rheden. Mijn moeder was namelijk een oorlogskind. Dit gebaar zou ze zeker heel mooi hebben gevonden.¨

Laat je bericht achter

Jouw commentaar

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking